Moet ik daarvoor een blinddoek om of hoe zit dat?

Blind bakken heeft niets te maken met het een visuele handicap of geblindoekt bakken… In bakkerstermen betekent het het af- of voorbakken van een met deeg bekleedde bakvorm gevuld met een “blinde” vulling. Blind bakken van een bodem doe je om te voorkomen dat de bodem te nat blijft na het bakken. Door de bodem eerst blind voor te bakken blijft de bodem knapperig als de vulling veel vocht bevat. Een andere reden om de bodem voor te bakken kan zijn dat de vulling geen of een kortere baktijd nodig heeft dan de bodem. Een van mijn recepten waarin je een koekbodem blind moet bakken is bijvoorbeeld mijn Abrikozen-Pecan taart.

De werkwijze is als volgt; bekleed de bakvorm met deeg en verwijder het overtollige deeg van de randen. Leg dan een ruim vel bakpapier (sommige mensen gebruiken ook wel aluminiumfolie) en vorm dit een beetje naar het deeg in de bakvorm. Stort nu de blinde vulling op het bakpapier en verdeel het goed in de bakvorm. Vouw het uitstekende bakpapier over de rand zodat deze beschermd is tijdens het bakken.

Als vulling kun je gebruik maken van speciale keramische bonen, maar je kunt ook prima gebruik maken van glazen knikkers, gedroogde peulvruchten of droge rijst. Indien je gebruik maakt van de laatste twee producten kun je deze na gebruik niet meer gebruiken om te eten.

Al naar gelang van de dikte van het deeg bak je de bodem af op 180°C voor 15-20 minuten. Goede recepten geven meestal wel aan hoe lang de bodem voorgebakken dient te worden. Haal na het bakken de vorm uit de oven en wacht ongeveer 5 minuten om het bakpapier met blinde vulling te verwijderen. Dit geeft het deeg de gelegenheid om iets uit te harden. Na het verwijderen van de blinde vulling kun je verdergaan met de uiteindelijke vulling.

Zo. Nu weet je alles over blind bakken en is deze term je voortaan niet meer vreemd. Veel succes!

bonno-tr Blind bakken, hoe doe ik dat?