Amaretti di Amaretto. Wat een lekker koekje!

Dit was een koekje dat ik al heel lang weer eens wilde maken en ook beschrijven als recept op mijn website. Ik ben echt gek op bitterkoekjes en amaretti. Eigenlijk alle koekjes die zijn gemaakt op basis van amandelmeel staan bij mij hoog op mijn lijst. Ik werd getriggerd door de amaretti die ik zag op Jolanda’s bakhuisje op facebook en ik besloot meteen ze vandaag nog zelf te maken. Uiteraard wel met een ietwat getweaked recept…

In dit recept heb ik Amaretto di Saronno toegevoegd voor de smaak. Doordat dit een likeur is heb ik de hoeveelheid suiker die normaliter gebruikt wordt verlaagd. Ook heb ik de hoeveelheid amandelmeel iets verhoogd om het extra vocht van de likeur op te vangen. Wil je geen likeur gebruiken in het beslag kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld een amandelsiroop (bijvoorbeeld Douwe Egberts).

Het resultaat mag er zijn. Bijna veertig heerlijke koekjes die bros zijn aan de buitenkant en chewy aan de binnenzijde. En dat gecombineerd met de smaak van de Amaretto di Saronno kan ik met eer zeggen dat ik Amaretti di Amaretto heb gemaakt…

 

amaretti-150x150 Amaretti di Amaretto
Amaretti di Amaretto
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
Porties
40 stuks
Porties
40 stuks
amaretti-150x150 Amaretti di Amaretto
Amaretti di Amaretto
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
Porties
40 stuks
Porties
40 stuks
Ingrediënten
Eenheden:
Instructies
 1. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze tot ze schuimig zijn.
  amaretti-schuim Amaretti di Amaretto
 2. Voeg nu steeds een beetje suiker toe onder constant mixen. De suiker wordt opgenomen door het eiwit en zal steeds dikker en glanzender worden. Mix door tot het eiwit wit en glanzend is en net geen stijve pieken heeft bereikt.
  amaretti-wit-schuim Amaretti di Amaretto
 3. Voeg nu in 3 delen het amandelmeel toe en vouw dit in het eiwit. Zorg ervoor dat er zo veel mogelijk lucht in het beslag blijft.
  amaretti-meel Amaretti di Amaretto
 4. Voeg als alle amandelmeel is doorgeslagen de amaretto di Saronno (of amandelsiroop) en het zout toe en roer dit goed maar voorzichtig door het beslag.
  amaretto Amaretti di Amaretto
 5. Doe het beslag in een spuitzak en spuit op een met bakpapier bekleedde bakplaat kleine doppen.
  amaretti-opspuiten Amaretti di Amaretto
 6. Druk met een natte vinger eventuele pieken die zijn ontstaan tijdens hetspuiten plat en bestrooi de doppen licht met poedersuiker.
  amaretti-poedersuiker Amaretti di Amaretto
 7. Bak de koekjes af in het midden van de oven op 200°C voor 12-15 minuten. Ook hier is de kleur weer de bepalende factor. De koekjes moeten mooi lichtbruin van kleur zijn.
 8. Haal na het bakken de koekjes op het bakpapier van de bakplaar en laat alles afkoelen (en uitharden) op een rooster.
Notities

Eigenlijk moet je deze koekjes eten met een glaasje Amaretto di Saronno erbij. En dan net als thee en bisquitjes de koekjes dopen...

Veel succes met het maken van deze verslavend lekkere koekjes!

bonno-tr Amaretti di Amaretto

 

 

 

 

 

Deel dit Recept