Botercreme. De chameleon van de banketbakkerij…

Als er één product was dat wij in de banketbakkerij naast slagroom iedere dag maakten was het botercreme. Of je nou een advocaat gebakje of een harde mokka maakte, altijd kwam er botercreme aan te pas.

Ik kan mij herinneren dat wij indertijd twee soorten creme maakten als basis voor alle verdere soorten. Eén met margarine en één met roomboter. En verder veel, heel veel poedersuiker. En daarnaast nog één wat vreemdere toevoeging die je eigenlijk nu nooit meer tegenkomt; een klein scheutje brandewijn. Of dat nou was om de klanten langzaam in alcoholisten te veranderen of om de creme langer goed te kunnen houden weet ik niet. Maar op iedere kilo boter ging destijds één dopje brandewijn.

Waar er verder op gehamerd werd door mijn vader is dat poedersuiker altijd gezeefd moest worden voordat je het toevoegde. “Je wilt toch niet een klont suiker in je mond proeven als je een hap van je gebakkie neemt” (maar dan nog meer op zijn Amsterdams) riep hij altijd.

Het recept hieronder is gemaakt met roomboter. Margarine kan ook worden gebruikt. Geeft een iets andere smaak en is doorgaans iets steviger qua stand. Maar of botercreme met margarine nou lekkerder is dan de variant met echte boter durf ik te betwijfelen..

Er zullen na deze basiscreme nog vele botercreme recepten volgen. Er zijn heel veel varianten. Ieder met zijn eigen toepassing en smaakpallet. Zie dit als de eerste en meest basic variant. En zo maak je deze…

 

Botercreme-150x150 Botercreme basisrecept
Botercreme
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
Voor het maken van deze creme is een stand- of handmixer noodzakelijk.
Botercreme-150x150 Botercreme basisrecept
Botercreme
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
Voor het maken van deze creme is een stand- of handmixer noodzakelijk.
Ingrediënten
Eenheden:
Instructies
  1. Verdeel de boter in blokjes en mix deze op de hoogste stand voor 5 minuten tot de boter luchtig is. De kleur is dan ook veranderd. Deze is een stuk lichter geworden.
  2. Stop de mixer en voeg de poedersuiker toe.
  3. Mix dit door de boter op lage stand (om een witte wolk poedersuiker te voorkomen).
  4. Als de poedersuiker is opgenomen door de boter zet dan de mixer weer op de hoogste stand en mix het geheel nog 10 minuten. De creme is nu heel luchtig en bijna wit van kleur.
Notities

*Als je deze botercreme wilt kleuren voeg dan de kleurstof door in de laatste stap van de werkwijze na ongeveer 5 minuten.

Veel succes met het maken van deze creme.

bonno-tr Botercreme basisrecept

 

 

 

Deel dit Recept