Pizzadeeg zelf maken voor de perfecte bodem

Ik heb altijd opgezien tegen het maken van pizzadeeg als een berg. Het leek mij vreselijk moeilijk en ingewikkeld. En dan nog het rijzen… Niets voor mij dacht ik altijd. Mijn neef daarentegen maakt al jaren zelf pizza vanaf nul en zegt mij altijd “gewoon doen en je wilt nooit meer iets anders”. Omdat zelf pizzadeeg maken nog steeds op mijn to-do lijst stond heb ik hem om zijn recept gevraagd en dat heb ik gekregen. Ik heb het deeg gemaakt en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet waar ik al die jaren zo tegenop heb gekeken. Het werd een heel smakelijk deeg. En wat ik nog veel belangrijker vind; Het geeft mij veel meer controle over het eindproduct; de pizza. Ik kan nu zelf bepalen hoe dik ik de bodem van mijn pizza wil maken. Dus arrivederci Pizzeria. Met dank aan mijn neef Paul voor zijn recept.

Gracia!

 

Pizzadeeg-wiki-150x150 Pizzadeeg
Pizzadeeg
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
onderstaand recept is voor 2 stuks pizza's (rond) of 1 plaatpizza 40x35
Pizzadeeg-wiki-150x150 Pizzadeeg
Pizzadeeg
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
onderstaand recept is voor 2 stuks pizza's (rond) of 1 plaatpizza 40x35
Ingrediënten
Eenheden:
Instructies
  1. Doe 150 mililiter warm water in een bakje en voeg hieraan de suiker en het gist toe. Roer het en goed door en zet het mengsel voor minimaal 5 minuten opzij. Na een minuut of 5 is het gist aktief en heeft er zich op het water een schuimkraag gevormd. Is dit niet het geval dan is de gist te oud en kan niet meer worden gebruikt.
  2. Doe de bloem en het zout in een mengkom.
  3. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het gist mengsel erin. Voeg ook de 3 eetlepels olijfolie toe.
  4. Meng nu het deeg voor 10 minuten met de hand of machine met deeghaak tot er een bal ontstaat die nog heel licht plakkerig aanvoelt maar die niet blijft hangen aan de wand van de mengkom.
  5. Haal het deeg uit de mengkom en vorm er een bal van.
  6. Doe de deegbal in een schone kom en smeer de deegbal rondom in met wat olijfolie tegen het uitdrogen.
  7. Dek de kom af met plastic huishoudfolie en zet de kom weg voor minimaal 1 uur (Ik heb 2 uur aangehouden) op een liefst warme plaats. Het volume van het deeg verdubbelt in die tijd.
  8. Haal het deeg uit de kom en druk het lichtjes plat met de hand. Verdeel het deeg nu in stukken indien gewenst.
  9. Vorm het deeg (of stukken deeg) opnieuw tot een bal en laat dit nog 20 minuten rusten afgedekt met een doek.
  10. Na 20 minuten is het deeg klaar en kan in de de gewenste vorm worden geduwd of gerold.
Notities

Ik heb voor het maken van het pizzadeeg gebruik gemaakt van mijn keukenmachine met deeghaak. Met de hand is het ook prima te doen. Leg dan het deeg op een met bloem bestoven ondergrond. Duw een deel van het deeg weg met de muis van je hand en vouw het deel dat je hebt weggeduwd weer over het deeg. Herhaal de handeling een aantal maal. Draai dan de deegbal 90° en herhaal de procedure. Doe dit voor ongeveer 10 minuten.

tip: Voeg wat gedroogde oregano toe bij stap 2 voor een lekkere smaak.

Veel succes en buon appetito!

bonno-tr Pizzadeeg

Deel dit Recept