Over soezenbeslag en het afbakken..

Dit recept gaat over soezenbeslag. Het beslag zelf is makkelijk te maken maar het afbakken vormt toch heel vaak een struikelblok. Ze zien er prachtig uit als ze uit de oven komen en ze zakken voor je ogen in. Of ze blijven wel goed van vorm en ze zijn zo droog als beschuitbollen. Zo maar twee voorbeelden die menig bakker zich levendig voor kan stellen. Bakken van soezen is het spelen met temperatuur en vocht in de oven tijdens het bakken. En vooral geduld. Volg het recept en mijn werkwijze en de volgende keer zullen je soezen vast een stuk beter lukken.

 

soezenbeslag-150x150 Soezenbeslag
Soezenbeslag
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
het recept hieronder levert 8 stuks best wel grote soezen op.
Porties
8 stuks
Porties
8 stuks
soezenbeslag-150x150 Soezenbeslag
Soezenbeslag
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
het recept hieronder levert 8 stuks best wel grote soezen op.
Porties
8 stuks
Porties
8 stuks
Ingrediënten
Eenheden:
Instructies
 1. Breng in een pan het water samen met de melk en de boter aan de kook.
 2. Als de vloeistof kookt haal de pan dan van de hittebron, voeg het zout toe en roer dan de bloem door de vloeistof.
 3. Zet de pan nu terug op de hittebron (matige warmte) en blijf 4 minuten roeren tot er een vettige film van deeg op de bodem ontstaat. De bloem is nu gaar (de zetmeel in de bloem is door het koken stuk gegaan) en kan de eieren beter in zich opnemen.
  soezenbeslag-koken-600x450 Soezenbeslag
 4. Haal de pan nu van de hittebron en roer nu één voor één de eiren door het beslag. Het resultaat is een mooi glad en toch ietwat stevig beslag.
  soezenbeslag-ei-600x453 Soezenbeslag
 5. Spuit het beslag op een ingesmeerde en bebloemde bakplaat of op bakpapier. Spuit kleine doppen (3-4 cm) voor maatje slagroomsoesjes of wat grotere doppen (7 cm) voor maatje moorkoppen.
 6. Maak de soezen voor ze in de oven gaan vochtig met een plantenspuit. De stoom die ontstaat hierdoor in de oven heeft een positief effect op het bakken van de soezen.
  soezen-opspuiten-600x477 Soezenbeslag
 7. Afbakken van de soezen gebeurt op hoge temperatuur tussen de 210 en 240C in het midden van de oven zonder hete lucht. Houd als regel aan "hoe groter de soes, hoe lager de temperatuur". De baktijd ligt tussen de 20 en 25 minuten.
 8. Op het einde als de soezen hun goede kleur beginnen te krijgen mag de ovendeur op een heel klein kiertje worden gezet om het teveel aan stoom te laten ontsnappen. Ik houd ongeveer 2 minuten voor het einde van de baktijd aan.
 9. Als de baktijd voorbij is zet dan de oven uit maar laat de soezen in de oven staan. Zet de ovendeur een klein stukje verder open (van een kiertje naar een paar centimeter).
 10. Laat de soezen nog een minuut of 10-15 nagaren in de warme oven en haal ze er dan uit.
Notities

Als alles goed gaat heb je als resultaat een plaat met prachtige soezen.

Veel succes!

Deel dit Recept