Wener punten. Nergens te vinden op Google zoals ik ze maak.

Tik maar eens in op Google “Wener punten”. Al wat er uitkomt is een verwijzing naar punten appeltaart. Volgens het oude receptenboek van mijn vader is het echter heel wat anders…

Ik merk aan mijzelf dat het steeds leuker ga vinden om de oude recepten weer op de kaart te zetten. Helemaal als er nergens op internet iets over te vinden is.  Doorspekt met termen als “van nevenstaande grondstoffen” en “met een weinig vloer afbakken” voert het boek mij terug naar de tijd uit de jaren vijftig en begin zestig. Sommige recepten voorzien van zwart-wit foto’s, andere alleen als recept afgebeeld. En er steeds van uitgaande dat het boek in handen is van een geschoolde oude stempel partissier..

Maar goed.. Genoeg afgedwaald. De Wener punten is waar het vandaag om draait. Het boek beschrijft een afgeleid recept van boterkoek. Niet exact hetzelfde maar het komt toch aardig in de buurt. De naam punten heeft het te danken aan het feit dat het na het bakken in ruitvormen wordt gesneden. En dat is wat ik vandaag ga doen. Hieronder de werkwijze en het recept…

 

wener-punt-150x150 Wener punten
Wener punten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
Voor dit deeg is een standmixer handig.
Porties
32 stuks
Porties
32 stuks
wener-punt-150x150 Wener punten
Wener punten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recept
Voor dit deeg is een standmixer handig.
Porties
32 stuks
Porties
32 stuks
Ingrediënten
Eenheden:
Instructies
 1. Voeg de margarine, de roomboter en de basterdsuiker bij elkaar in een kom en mix dit goed door elkaar tot een smeuïge massa.
 2. Voeg de citroenrasp, het zout en de helft van het losgeklopte ei toe aan de botermix en mix dit tot het ei is opgenomen.
 3. Zeef de patentbloem over de botermix en meng dit tot er een samenhangend deeg ontstaat.
 4. Vorm het deeg tot een bal en verpak het in plastic huishoudfolie. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
 5. Als het deeg voldoende is opgesteven rol het dan uit op een vel bakpapier tot een plak met een dikte van 1 cm. Breng de plak deeg inclusief het bakpapier over naar een bakplaat.
  wener-punt-cm Wener punten
 6. Maak een mooi ruitpatroon in het uitgerolde deeg
  wener-punt-ruit Wener punten
 7. Verdun het halve losgeklopte ei dat nog over is met een klein beetje water en strijk de deegplak licht met het losgeklopte ei.
  wener-punt-ei Wener punten
 8. Bak de koek af in het midden van de oven op 215°C voor ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat de koek niet te hard wordt door deze te lang te bakken. De kleur op de afbeelding is hoe het resultaat uit de oven moet komen.
  wener-punt-oven Wener punten
 9. Snijd de koek in gelijkmatige stroken van 3-4 cm breed (ik heb 3.5 cm gekozen). Snijd deze stroken vervolgens op steeds dezelfde afstand schuin af zodat er mooie ruiten ontstaan.
 10. De afsnijdsels die overblijven zijn de bonus voor de bakker...
Notities

En dit, mijn vrienden, zijn nu Wener punten!

Veel succes met dit hele lekkere recept.

bonno-tr Wener punten

 

 

 

Deel dit Recept