Zelfrijzend bakmeel. Heel simpel zelf te maken
Als ik mijn voorraadkast bekijk staat die vol met allerlei ingrediënten. Meerdere soorten bloem, pakken met verschillende soorten suikers, garnering, poeders, reagenten en ga zo maar door. Maar om eerlijk te zijn mist er één soort bloem. En dat is zelfrijzend bakmeel.
Als je zoals ik regelmatig bakt en in een recept zelfrijzend bakmeel ziet staan, schrik je daar niet van maar maak je het gewoon zelf. Niks geen ge-ren meer naar de dichtstbijzijnde supermarkt voor een kilo zelfrijzend bakmeel. Heb je bloem en bakpoeder in huis? Als je vaker bakt dan ben ik daar bijna zeker van. Dan hoef je voortaan de deur niet meer uit..
Waarom zou je zelfrijzend bakmeel zelf maken?
Het is eigenlijk heel simpel. Het gaat om het ingrediënt bakpoeder dat in het zelfrijzend bakmeel als toevoeging zit. De kwaliteit van het bakpoeder is tijdsgebonden. Na een half jaar neemt de kracht van het bakpoeder af en zal het eindproduct dat je maakt met deze bloem minder rijzen dan met een nieuw pak.
De ervaring leert ook dat in de producten die je tegenwoordig maakt, zelfrijzend bakmeel als ingrediënt steeds minder voorkomt. Er wordt in meer en meer recepten gewerkt met gewone bloem en als toevoeging bakpoeder (of baking soda). Dit leidt ertoe dat als je een pak zelfrijzend bakmeel hebt staan in de voorraadkast dit vaak te lang staat en zijn werking verliest.
Conclusie
Door het voortaan zelf te maken hoef je jezelf niet meer af te vragen hoe lang dat pak al in de kast of op de plank bij de supermarkt staat. Je weet voortaan precies wat erin gaat en het zelf maken is een fluitje van een cent.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het eventueel toegevoegde zout twee maal boven een kom.
- En klaar! Je hebt nu zelfrijzend bakmeel gemaakt!
*Zorg er altijd voor dat je bakpoeder niet ouder is dan de houdbaarheidsdatum.
*Maak je meer dan de hoeveelheid die je nodig hebt label het dan met de datum en bewaar het in een gesloten bus.
Veel succes!